Steppenwolf

Steppenwolf sorgeix el 1968 amb una inusitada força, practicant un rock enormement àcid que els feia ocupar per tres vegades consecutives el num. 1 del rànquing americà entre aquell 68 i el següent 69. Els seus tres temes bàsics foren aleshores Born to be Wild, Magic Carpet Ride i Rock Me, els dos primers amb el seu milió de vendes i disc d'or.

Posteriorment, fins avui, han enregistrat una sèries de vuit àlbums que podrien considerar-se com importants, encara quan amb el pas del temps el seu èxit hagi decrescut notòriament.

La formació ideal, la que va donar els majors triomfs, estava formada per John Kay, guitarra i líder del conjunt. Va néixer a l'Alemanya Oriental el 12 d'abril de 1944, i va passar la seva infància entre el dolor de la guerra perduda, la fam i l'opressió. Junt amb 14 persones, de les que set van morir, es va fugar a l'Alemanya Occidental i d'ella a Estats Units, on va formar un grup anomenat Sparrow, abans de Steppenwolf.

Goldie McJohn és el piano i òrgan, va admirar sempre a Chopin però es va interessar amb el pop com a mitjà d'expressió més totalitari i consegüent amb les dies moderns.

Jerry Edmonton és el bateria, va néixer el 1946 i aviat va debutar amb els seus pares a l'escena com a pianista, instrument que va abandonar per la bateria.

Mike Monarch, guitarra solista va néixer a Los Angeles, com John Rushton Moreve el baixista, nascut el 1948 i també amb una dura infància a la seva esquena que el va incitar a escapar-se de casa seva per a unir-se a un grup de Utha anomenat The Rebels.

Posteriorment, els canvis van minvar bastant al grup, de tal forma que àlbums com Monster o Live van ser enregistrats per Kay, Edmonton, McJohn i dos noves incorporacions, Larry Byron a la guitarra solista i Nick St. Nicholas (també alemany) al baix, que novament seria substituït el 1971, any de l'enregistrament de Steppenwolf 7.

El 1972, amb For ladies only, el seu nou LP, Steppenwolf és un grup que es manté en EUA però que ha perdut tota el seu atractiu per a la resta del món que, no obstant, no pot oblidar aquell rock incisiu i fulgurant dels seus dos primers anys, en un estil que ja els va consagrar per a la posteritat.

Probablement aquesta situació és la que va fer deixar a John Kay, eventualment, al grup cap a la meitat del 72, per enregistrar un LP en solitari, Forgotten songs and unsung heroes, i donar a conèixer una sèrie de recitals com a figura individual. A finals de juny, no obstant, Kay va tornar amb el grup per a prosseguir amb la seva carrera musical.

2 comments

Anònim 11 de juny del 2007, a les 0:22

No coneixia aquest grup, però sonen força bé!

XV 11 de juny del 2007, a les 15:01

Tothom coneix la canço born to be wild, però molta gent es pensa que és d'ACDC. El grup està molt bé.

Veig que vas ampliant la teva llista de musiqueta.. jeje, està molt bé això, aniré escoltant les que no conegui poc a poc.